Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom
Na tradicionalnom pokladnom jahanju održanom prošlog vikenda u Kruševici i Slavonskom Šamcu, šezdesetak sudionika svečane povorke uživalo je u slavonskim specijalitetima koje su pripremili domaćini na nekoliko “pošta”, ali su svi s posebnim zanimanjem čekali posljednju postaju kod domaćina Lovre Šunića, piše Radio Slavonija. A kako i ne bi kad ih je tamo čekala posebna delikatesa – vol na ražnju. Šunić inače na svom gospodarstvu hrani 100 bikova, a za ovu je prigodu gostima pripremio june od gotovo 500 kg.
Glavni majstor za pečenje bio je iskusni Stipo Klarić iz Jaruga sa svojom ekipom, a s nama je podijelio i tajnu pripreme ovog vrhunskog specijaliteta – Ovo je june stiglo iz mesnice Bebrinka, očišćeno i pripremljeno. Naš je ražanj i ljudi. Jučer smo ga stavili na ražanj u 17 sati. Sedam sati ga nismo dirali, samo smo ga mazali i tek nakon sedam sati smo skinuli prvi sloj mesa. Tri sata smo terali drugi sloj i tako do petog sloja, onda je gotov. To je posao od 24 sata, cijelu noć i danas gotovo cijeli dan. Otišlo je četiri prikolice drva, oko 15 metara. I to pravih drva, panjeva hrasta, graba. Drvo je jako važno.-
To je tek prva faza? – Tako je, onda meso ide u dobar pac. U njega ide pet litara ulja, deset litara vina, pet kila crvenog i kilogram bijelog luka, paprika slatka i ljuta, biber, peršin, lovorov list. Mi smo pripremili pedeset litara te marinade, u kojoj meso mora odležati najmanje šest sati. Treća faza je dinstanje, ali ne puno, desetak minuta, da se okusi prožmu. Onda se meso jednostavno topi u ustima.-
Obitelj Šunić je za goste pripremila i sto litara vina, kulina, šunke, kobasica, a za dobru zabavu do kasnih noćnih sati pobrinuli su se tamburaši.
Mario Jurković/Radio Slavonija
Na području novogradiškog kraja otvoreni su natječaji za prijem pomoćnika...
23.08.2025. u 10:00
Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije raspisao...
22.08.2025. u 15:00
Industrija ljepote našla se na prekretnici nakon što je Europska u...
22.08.2025. u 12:30
Grad Slavonski Brod otvorio je javni poziv za prijavu kandidata za radno mjesto...
22.08.2025. u 07:30
SLAVONSKI BROD – Nova akademska godina samo što nije počela, a stud...
21.08.2025. u 12:30
SLAVONSKI BROD – Treći adulticidni tretman komaraca na području Slavonskog...
21.08.2025. u 10:00
Istočna Hrvatska, uključujući i Brodsko-posavsku županiju, trenutačno uživa u po...
20.08.2025. u 17:30
Nova Gradiška ovih dana svjedoči jednoj od najljepših priča ljeta...
20.08.2025. u 10:00
Gotovo cijela sezona je prošla, a komaraca se riješili nismo. Dok...
19.08.2025. u 10:00
Prijave otvorene 11. 8. 2025. u 12:00 – bit.ly/panonstem Ako tražite savr...
18.08.2025. u 18:00
NOVA GRADIŠKA – Najveća open air manifestacija u kontinentalnoj Hrv...
18.08.2025. u 13:00
SLAVONSKI BROD/ŽUPANJA – Iako se sve češće može čuti kako kupnja u...
18.08.2025. u 10:30
Groblja su od prapovijesti smatrana svetim mjestima i posebno što...
17.08.2025. u 20:00
Nova Gradiška – Središnji gradski trg sinoć je još je...
17.08.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Nakon gotovo dva tjedna nesnosnih vrućina i toplinskog va...
17.08.2025. u 08:00
Da biste bili cintoraš, ne morate oltare lizati, redovito na ispo...
15.08.2025. u 20:00