U Industrijsko-obrtničkoj školi u Novoj Gradiški praksa nije samo obavezna, već ključna za uspješno osposobljavanje učenika za tržište rada. Naglasak na praktični dio obrazovanja omogućava učenicima da steknu neophodne vještine i samopouzdanje kako bi što spremnije zakoračili u profesionalni život.
U praktikumu kuharstva učenici pod stručnim vodstvom mentora prolaze sve korake u pripremi jela – od odabira namirnica do dekoracije i prezentacije gotovih specijaliteta. Jedan od najzanimljivijih primjera povezanosti škole i realnog sektora bio je nedavni posjet tvrtke Kotanyi, čiji su predstavnici održali praktičnu radionicu za učenike trećih razreda.
Kako je istaknula Matija Bagur Koljatić, predstavnica Kotanyija, riječ je o dugogodišnjoj praksi suradnje sa strukovnim školama diljem Hrvatske:
– Što se tiče začina, vodeći smo na tržištu i ime smo koje simbolizira kvalitetu. Rado surađujemo sa školama jer učenicima želimo približiti egzotična jela. Tako smo danas pripremali meksički specijalitet chili con carne te pileći kari s jabukama i ananasom prema receptu Steve Karapandže. Nadamo se da će naši današnji domaćini, uz podršku svog mentora Damira Vlainića i ravnateljice Mirele Brlić Trnka, jednog dana postati vrhunski kuhari koji će naći svoje mjesto na tržištu rada, istaknula je Bagur Koljatić.
Oduševljenje učenika bilo je očito, a ovakvi primjeri praktične suradnje zasigurno su korak bliže njihovu profesionalnom ostvarenju i dodatno motiviraju mlade kuhare da budu kreativni, marljivi i spremni za izazove struke.
                            
                            Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...
03.11.2025. u 17:30
                            
                            Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...
03.11.2025. u 12:30
                            
                            Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...
03.11.2025. u 07:50
                            
                            PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...
02.11.2025. u 20:00
                            
                            SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...
02.11.2025. u 12:00
                            
                            Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...
02.11.2025. u 08:21
                            
                            SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...
02.11.2025. u 08:00
                            
                            Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...
01.11.2025. u 20:00
                            
                            Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...
01.11.2025. u 12:00
                            
                            Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...
01.11.2025. u 07:10
                            
                            U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...
31.10.2025. u 17:17
                            
                            Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...
31.10.2025. u 11:33
                            
                            Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...
31.10.2025. u 10:00
                            
                            Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...
31.10.2025. u 07:30
                            
                            Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...
30.10.2025. u 20:00
                            
                            Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su dovršili...
30.10.2025. u 17:30