Cijene blagdanskih delicija, od pečenki i janjaca do bakalara, ove su godine dosegnule nove rekorde, uz rast od 14 do čak 20 posto u usporedbi s prošlogodišnjim predblagdanskim razdobljem. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede, cijene mesa i ribe dodatno će rasti kako se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, što mnogima već sada otežava planiranje tradicionalnih gozbi.
Industrijski uzgojeni prasići tijekom studenoga prodavali su se u veleprodaji na sjeveru Hrvatske za prosječnih 6,50 eura po kilogramu, što uz PDV iznosi više od osam eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, to je povećanje od 14 posto. No, situacija s domaćim odojcima daleko je dramatičnija. Prema oglasnicima, cijena obrađenog odojka iz domaćeg uzgoja ovih dana iznosi u prosjeku 15 eura po kilogramu, a trgovci najavljuju daljnji rast.
Za domaći obrađeni odojak prosječne težine 20-ak kilograma, kupci će danas morati izdvojiti 300 eura, što mnogima predstavlja ozbiljan udar na budžet. Oni koji ne mogu priuštiti domaću robu, mogu birati između uvoznog mesa, koje je nešto povoljnije, ali i manje traženo zbog niže kvalitete.
Slična situacija je i s janjetinom. Cijena industrijski uzgojene janjetine u mesnim industrijama iznosi 12 eura po kilogramu, dok u maloprodaji doseže 15 eura, što je 12 posto više nego lani. Domaći obrađeni janjci prodaju se za prosječnih 20 eura po kilogramu, pa će tako za domaćeg janjca težine 15-ak kilograma kupci trebati izdvojiti također 300 eura.
Blagdanski stol ne bi bio potpun bez bakalara, ali ni ova delikatesa nije izbjegla poskupljenje. Cijena norveškog sušenog bakalara ovih dana doseže čak 60 eura po kilogramu, što je 20 posto više u odnosu na prosinac prošle godine, kada se prodavao za prosječnih 50-ak eura. Radi se o vakumiranom proizvodu kontroliranog porijekla, koji je omiljen u mnogim kućanstvima tijekom božićnih blagdana, no s obzirom na cijenu, čini se da će ga ove godine mnogi zaobići.
Sve navedeno ukazuje na ozbiljan rast cijena tradicionalnih blagdanskih delicija, a mnogima će ove godine priprema božićne trpeze predstavljati pravi luksuz. Domaće meso i kvalitetne namirnice sve se češće zamjenjuju povoljnijim opcijama, dok blagdanske delicije, poput odojka i bakalara, za mnoge postaju nedostižan san.
U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplov...
03.05.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...
02.05.2025. u 20:00
Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...
02.05.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...
02.05.2025. u 10:00
Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...
01.05.2025. u 20:00
Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...
01.05.2025. u 08:00
Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...
30.04.2025. u 20:00
Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...
30.04.2025. u 16:00
NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turistič...
30.04.2025. u 12:00
SLAVONSKI BROD – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske (MIZ) pokrenulo...
30.04.2025. u 08:00
Dok broj stanovnika Hrvatske nezaustavljivo pada, broj zaposlenih u javnim i drž...
29.04.2025. u 20:00
Svečano i dostojanstveno obilježit će se jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarst...
29.04.2025. u 18:00
Bez straha od kiše i s osmijehom na licu – tako će građani...
29.04.2025. u 08:00
Nakon ogromnog interesa koji je izazvala naša prva priča o starom groblju...
28.04.2025. u 14:00
- Sinoć se ovdje po prvi puta prikazivao domaći film pod nazivom „Srce zla...
27.04.2025. u 20:00
Bijela nedjelja, poznata i kao Mali Uskrs, obilježava se tjedan dana nakon Uskrs...
27.04.2025. u 08:00