Život

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Autor: 035portal Datum objave: 21.03.2024. u 16:00


Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.

 

Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.

 

 

No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.

 

 

Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.

 

U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.

 

Dobar tek!

 

Golubovi u octu - Francuska kuhinja

Paprikaš od golubova

Pirjani golubovi

Colomba con polenta

Golublja prsa s gljivama i salatom od špinata


 

 

 

 

 


Trideset tri godine ponosa i boli: Brod se prisjetio svojih najmlađih žrtava
Događanja
Trideset tri godine ponosa i boli: Brod se prisjetio svojih najmlađih žrtava

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplov...

03.05.2025. u 08:00

Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali
Priče
Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali

SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...

02.05.2025. u 20:00

Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?
Radar
Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...

02.05.2025. u 18:00

Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu
Događanja
Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu "Bljeska"

SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...

02.05.2025. u 10:00

Svjetloslikari Bauerovi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Svjetloslikari Bauerovi

Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...

01.05.2025. u 20:00

Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!
Radar
Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!

Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...

01.05.2025. u 08:00

30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote
Zdravlje
30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote

Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...

30.04.2025. u 20:00

Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!
Savjeti i trikovi
Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!

Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...

30.04.2025. u 16:00

Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska
Događanja
Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turistič...

30.04.2025. u 12:00

Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote
Zdravlje
Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske (MIZ) pokrenulo...

30.04.2025. u 08:00

Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!
Radar
Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!

Dok broj stanovnika Hrvatske nezaustavljivo pada, broj zaposlenih u javnim i drž...

29.04.2025. u 20:00

30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak
Događanja
30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak

Svečano i dostojanstveno obilježit će se jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarst...

29.04.2025. u 18:00

Što kažu prognoze za 1. svibnja?
Savjeti i trikovi
Što kažu prognoze za 1. svibnja?

  Bez straha od kiše i s osmijehom na licu – tako će građani...

29.04.2025. u 08:00

Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije
Priče
Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije

Nakon ogromnog interesa koji je izazvala naša prva priča o starom groblju...

28.04.2025. u 14:00

Srce zlatne posavske doline
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Srce zlatne posavske doline

- Sinoć se ovdje po prvi puta prikazivao domaći film pod nazivom „Srce zla...

27.04.2025. u 20:00

Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji
Priče
Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji

Bijela nedjelja, poznata i kao Mali Uskrs, obilježava se tjedan dana nakon Uskrs...

27.04.2025. u 08:00