Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
 
                            
                            Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...
03.11.2025. u 17:30
                            
                            Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...
03.11.2025. u 12:30
                            
                            Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...
03.11.2025. u 07:50
                            
                            PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...
02.11.2025. u 20:00
                            
                            SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...
02.11.2025. u 12:00
                            
                            Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...
02.11.2025. u 08:21
                            
                            SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...
02.11.2025. u 08:00
                            
                            Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...
01.11.2025. u 20:00
                            
                            Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...
01.11.2025. u 12:00
                            
                            Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...
01.11.2025. u 07:10
                            
                            U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...
31.10.2025. u 17:17
                            
                            Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...
31.10.2025. u 11:33
                            
                            Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...
31.10.2025. u 10:00
                            
                            Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...
31.10.2025. u 07:30
                            
                            Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...
30.10.2025. u 20:00
                            
                            Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su dovršili...
30.10.2025. u 17:30