Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...
17.06.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...
17.06.2025. u 16:00
BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...
17.06.2025. u 10:00
Ako je ljeti vodostaj dozvoljavao, na pojedinim proširenjima korita moglo...
15.06.2025. u 20:00
Slavonski Brod – Iako se često smatra da je prostitucija stvar velikih gra...
15.06.2025. u 11:00
– Od početka srpnja pušače u Hrvatskoj očekuje novi financijski uda...
14.06.2025. u 20:00
Policijska uprava brodsko-posavska, u suradnji s Policijskom upravom osječko-bar...
14.06.2025. u 17:00
Hrvatska pošta izdala je službeno upozorenje građanima zbog širenj...
14.06.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ju...
14.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod – Ljeto može početi! Danas, u petak 13. lipnja 2025., služb...
13.06.2025. u 10:00
Ponukani nedavnim tekstom objavljenim na portalu SBPozitivno, odlučili smo se os...
12.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – U samom središtu grada, na potezu između Korza i C...
12.06.2025. u 18:00
Donji Andrijevci, 14. lipnja 2025. – 9:00 do 13:00 sati Ove subote, centa...
12.06.2025. u 16:00
Nekoliko fotografija i objava građana na društvenim mrežama ponovno su po...
12.06.2025. u 10:00
Grad Slavonski Brod nastavlja ulagati u lokalnu zajednicu i do...
12.06.2025. u 07:56
SLAVONSKI BROD – Visoke temperature i sušni periodi koji dolaze s l...
11.06.2025. u 16:00