TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.
Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:
Švargl
Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.
Kruh, mast i paprika
Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.
Stonska torta
Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.
Istarska supa
Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.
Krvavice
Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.
Neretvanski brudet
Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.
Imotska torta
Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.
Gemišt
Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.
Granatir
Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.
Mandulat
Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.
ZAGREB/SLAVONSKI BROD – Hrvatska od 2026. godine ulazi u novu eru naplate...
18.09.2025. u 20:00
Kninska tvrđava, mjesto na kojem se simbolično slavi pobjeda i snaga Hrvatske, j...
17.09.2025. u 17:30
SLAVONSKI BROD – Na valovima radija 92FM danas u 17 sati emitira se jubila...
17.09.2025. u 15:00
OSIJEK/SLAVONSKI BROD – Nekadašnji sudac Kaznenog odjela Općinskog...
17.09.2025. u 12:00
Od 16. do 22. rujna na području država članica Europske unije, pa tako i u Repub...
17.09.2025. u 10:00
Danas, 16. rujna, Brodsko-posavska županija obilježava Dan hrvatskih branitelja...
16.09.2025. u 07:30
Početkom godine, u Slavonskom Brodu odjekivali su govori, rezale su se vrpce i s...
15.09.2025. u 17:30
Danas, u ponedjeljak 15. rujna, na autocesti A3 započeli su novi opsežni radovi...
15.09.2025. u 15:00
OSIJEK – Legendarni rock bend Bijelo dugme, u sklopu turneje "Doživjeti st...
15.09.2025. u 12:30
REŠETARI – Nakon što je zbog propadanja u siječnju 2024. god...
15.09.2025. u 07:30
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bo...
14.09.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Podno zidina Tvrđave Brod, jednog od najprepoznatljivijih...
14.09.2025. u 16:00
NOVA GRADIŠKA – S dolaskom hladnijih dana stiže i val prehlada i vi...
14.09.2025. u 12:00
U tijeku je izbor za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj, a među 46 final...
13.09.2025. u 16:00
Rujan je zakucao na vrata, ali u Slavonskom Brodu toplina ljeta još uvije...
13.09.2025. u 08:00
Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, Tvrđava Brod i ove će jes...
12.09.2025. u 15:00