TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.
Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:
Švargl
Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.
Kruh, mast i paprika
Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.
Stonska torta
Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.
Istarska supa
Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.
Krvavice
Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.
Neretvanski brudet
Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.
Imotska torta
Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.
Gemišt
Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.
Granatir
Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.
Mandulat
Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.
Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...
17.06.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...
17.06.2025. u 16:00
BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...
17.06.2025. u 10:00
Ako je ljeti vodostaj dozvoljavao, na pojedinim proširenjima korita moglo...
15.06.2025. u 20:00
Slavonski Brod – Iako se često smatra da je prostitucija stvar velikih gra...
15.06.2025. u 11:00
– Od početka srpnja pušače u Hrvatskoj očekuje novi financijski uda...
14.06.2025. u 20:00
Policijska uprava brodsko-posavska, u suradnji s Policijskom upravom osječko-bar...
14.06.2025. u 17:00
Hrvatska pošta izdala je službeno upozorenje građanima zbog širenj...
14.06.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ju...
14.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod – Ljeto može početi! Danas, u petak 13. lipnja 2025., služb...
13.06.2025. u 10:00
Ponukani nedavnim tekstom objavljenim na portalu SBPozitivno, odlučili smo se os...
12.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – U samom središtu grada, na potezu između Korza i C...
12.06.2025. u 18:00
Donji Andrijevci, 14. lipnja 2025. – 9:00 do 13:00 sati Ove subote, centa...
12.06.2025. u 16:00
Nekoliko fotografija i objava građana na društvenim mrežama ponovno su po...
12.06.2025. u 10:00
Grad Slavonski Brod nastavlja ulagati u lokalnu zajednicu i do...
12.06.2025. u 07:56
SLAVONSKI BROD – Visoke temperature i sušni periodi koji dolaze s l...
11.06.2025. u 16:00