Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...
17.06.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...
17.06.2025. u 16:00
BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...
17.06.2025. u 10:00
Ako je ljeti vodostaj dozvoljavao, na pojedinim proširenjima korita moglo...
15.06.2025. u 20:00
Slavonski Brod – Iako se često smatra da je prostitucija stvar velikih gra...
15.06.2025. u 11:00
– Od početka srpnja pušače u Hrvatskoj očekuje novi financijski uda...
14.06.2025. u 20:00
Policijska uprava brodsko-posavska, u suradnji s Policijskom upravom osječko-bar...
14.06.2025. u 17:00
Hrvatska pošta izdala je službeno upozorenje građanima zbog širenj...
14.06.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ju...
14.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod – Ljeto može početi! Danas, u petak 13. lipnja 2025., služb...
13.06.2025. u 10:00
Ponukani nedavnim tekstom objavljenim na portalu SBPozitivno, odlučili smo se os...
12.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – U samom središtu grada, na potezu između Korza i C...
12.06.2025. u 18:00
Donji Andrijevci, 14. lipnja 2025. – 9:00 do 13:00 sati Ove subote, centa...
12.06.2025. u 16:00
Nekoliko fotografija i objava građana na društvenim mrežama ponovno su po...
12.06.2025. u 10:00
Grad Slavonski Brod nastavlja ulagati u lokalnu zajednicu i do...
12.06.2025. u 07:56
SLAVONSKI BROD – Visoke temperature i sušni periodi koji dolaze s l...
11.06.2025. u 16:00