Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Blage promjene cijena goriva
Radar
Blage promjene cijena goriva

Vozače u Hrvatskoj od sljedećeg tjedna očekuju blage promjene na benzinskim crpk...

04.05.2025. u 14:00

Cvjetna bajka u kazamatima: Danas posljednja prilika za posjet Florafestu
Događanja
Cvjetna bajka u kazamatima: Danas posljednja prilika za posjet Florafestu

U raskošnom ambijentu slavonskobrodske Tvrđave, ovog se vikenda ponovno t...

04.05.2025. u 08:28

Trideset tri godine ponosa i boli: Brod se prisjetio svojih najmlađih žrtava
Događanja
Trideset tri godine ponosa i boli: Brod se prisjetio svojih najmlađih žrtava

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplov...

03.05.2025. u 08:00

Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali
Priče
Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali

SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...

02.05.2025. u 20:00

Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?
Radar
Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...

02.05.2025. u 18:00

Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu
Događanja
Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu "Bljeska"

SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...

02.05.2025. u 10:00

Svjetloslikari Bauerovi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Svjetloslikari Bauerovi

Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...

01.05.2025. u 20:00

Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!
Radar
Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!

Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...

01.05.2025. u 08:00

30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote
Zdravlje
30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote

Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...

30.04.2025. u 20:00

Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!
Savjeti i trikovi
Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!

Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...

30.04.2025. u 16:00

Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska
Događanja
Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turistič...

30.04.2025. u 12:00

Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote
Zdravlje
Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske (MIZ) pokrenulo...

30.04.2025. u 08:00

Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!
Radar
Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!

Dok broj stanovnika Hrvatske nezaustavljivo pada, broj zaposlenih u javnim i drž...

29.04.2025. u 20:00

30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak
Događanja
30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak

Svečano i dostojanstveno obilježit će se jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarst...

29.04.2025. u 18:00

Što kažu prognoze za 1. svibnja?
Savjeti i trikovi
Što kažu prognoze za 1. svibnja?

  Bez straha od kiše i s osmijehom na licu – tako će građani...

29.04.2025. u 08:00

Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije
Priče
Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije

Nakon ogromnog interesa koji je izazvala naša prva priča o starom groblju...

28.04.2025. u 14:00