Dobar tek!
Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.
Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D
LIGNJE I GRAŠAK
trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe
POTREBNO:
500g očišćenih lignji
500g graška
150g gauda sira
1 mala feta pancete(30 g)
40 g maslaca
maslinovo ulje
sol
_________________
čačkalice
PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.
Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.
Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.
U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.
Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju
Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.
Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.
Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.
Servirajte
Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.
Samo dvanaest dana nakon što smo pisali o kiši koja je potopila no...
05.05.2025. u 21:07
SLAVONSKI BROD – Nedjelja 5. svibnja 1991. ušla je u povije...
05.05.2025. u 20:00
U vrijeme kada se mnogi gradovi suočavaju s izazovima u gospodarenju otpadom, Lj...
05.05.2025. u 12:00
Nakon subotnjeg derbija između Hajduka i Dinama na stadionu Poljud, koji je obil...
05.05.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda,...
05.05.2025. u 08:00
Prije 90 godina složni, rodoljubivi građani Broda na Savi sagradiše svoj...
04.05.2025. u 20:00
Vozače u Hrvatskoj od sljedećeg tjedna očekuju blage promjene na benzinskim crpk...
04.05.2025. u 14:00
U raskošnom ambijentu slavonskobrodske Tvrđave, ovog se vikenda ponovno t...
04.05.2025. u 08:28
U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplov...
03.05.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...
02.05.2025. u 20:00
Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...
02.05.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...
02.05.2025. u 10:00
Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...
01.05.2025. u 20:00
Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...
01.05.2025. u 08:00
Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...
30.04.2025. u 20:00
Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...
30.04.2025. u 16:00