Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali
Priče
Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali

SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...

02.05.2025. u 20:00

Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?
Radar
Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...

02.05.2025. u 18:00

Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu
Događanja
Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu "Bljeska"

SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...

02.05.2025. u 10:00

Svjetloslikari Bauerovi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Svjetloslikari Bauerovi

Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...

01.05.2025. u 20:00

Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!
Radar
Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!

Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...

01.05.2025. u 08:00

30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote
Zdravlje
30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote

Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...

30.04.2025. u 20:00

Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!
Savjeti i trikovi
Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!

Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...

30.04.2025. u 16:00

Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska
Događanja
Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turistič...

30.04.2025. u 12:00

Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote
Zdravlje
Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske (MIZ) pokrenulo...

30.04.2025. u 08:00

Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!
Radar
Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!

Dok broj stanovnika Hrvatske nezaustavljivo pada, broj zaposlenih u javnim i drž...

29.04.2025. u 20:00

30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak
Događanja
30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak

Svečano i dostojanstveno obilježit će se jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarst...

29.04.2025. u 18:00

Što kažu prognoze za 1. svibnja?
Savjeti i trikovi
Što kažu prognoze za 1. svibnja?

  Bez straha od kiše i s osmijehom na licu – tako će građani...

29.04.2025. u 08:00

Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije
Priče
Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije

Nakon ogromnog interesa koji je izazvala naša prva priča o starom groblju...

28.04.2025. u 14:00

Srce zlatne posavske doline
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Srce zlatne posavske doline

- Sinoć se ovdje po prvi puta prikazivao domaći film pod nazivom „Srce zla...

27.04.2025. u 20:00

Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji
Priče
Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji

Bijela nedjelja, poznata i kao Mali Uskrs, obilježava se tjedan dana nakon Uskrs...

27.04.2025. u 08:00

Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!
Savjeti i trikovi
Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!

Od 2. svibnja započinje isplata povrata poreza na dohodak za 2024. godinu, a pra...

26.04.2025. u 20:00