Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?
Događanja
700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...

17.06.2025. u 18:00

Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?
Radar
Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?

SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...

17.06.2025. u 16:00

Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte
Priče
Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte

BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...

17.06.2025. u 10:00

Glogovica nam je bila naj!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Glogovica nam je bila naj!

Ako je ljeti vodostaj dozvoljavao, na pojedinim proširenjima korita moglo...

15.06.2025. u 20:00

Prostitucija na klik? U Brodu sve češća praksa!
Radar
Prostitucija na klik? U Brodu sve češća praksa!

Slavonski Brod – Iako se često smatra da je prostitucija stvar velikih gra...

15.06.2025. u 11:00

Novi porez, stari porok: Cigarete opet udaraju po džepu
Radar
Novi porez, stari porok: Cigarete opet udaraju po džepu

– Od početka srpnja pušače u Hrvatskoj očekuje novi financijski uda...

14.06.2025. u 20:00

Noćna racija: Policija na svim cestama
Radar
Noćna racija: Policija na svim cestama

Policijska uprava brodsko-posavska, u suradnji s Policijskom upravom osječko-bar...

14.06.2025. u 17:00

Pošta upozorava: Ova poruka vas može koštati cijele plaće
Savjeti i trikovi
Pošta upozorava: Ova poruka vas može koštati cijele plaće

Hrvatska pošta izdala je službeno upozorenje građanima zbog širenj...

14.06.2025. u 14:00

Jesu li škole i sustav zakazali? Panel otkrio bolnu istinu
Radar
Jesu li škole i sustav zakazali? Panel otkrio bolnu istinu

SLAVONSKI BROD – U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ju...

14.06.2025. u 11:00

Otvoreni vanjski bazeni u Slavonskom Brodu
Zabava
Otvoreni vanjski bazeni u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod – Ljeto može početi! Danas, u petak 13. lipnja 2025., služb...

13.06.2025. u 10:00

Odmorište ili postapokaliptična kulisa? Pogledajte Migalovce danas
Priče
Odmorište ili postapokaliptična kulisa? Pogledajte Migalovce danas

Ponukani nedavnim tekstom objavljenim na portalu SBPozitivno, odlučili smo se os...

12.06.2025. u 20:00

Odgovorni šute: Tko nadzire promet u Širokoj ulici?
Radar
Odgovorni šute: Tko nadzire promet u Širokoj ulici?

SLAVONSKI BROD – U samom središtu grada, na potezu između Korza i C...

12.06.2025. u 18:00

Ulaz slobodan, znanje neograničeno – dođite u Donje Andrijevce!
Udruge
Ulaz slobodan, znanje neograničeno – dođite u Donje Andrijevce!

Donji Andrijevci, 14. lipnja 2025. – 9:00 do 13:00 sati Ove subote, centa...

12.06.2025. u 16:00

Dok plaćamo održavanje, groblja zarastaju – tko je odgovoran?
Radar
Dok plaćamo održavanje, groblja zarastaju – tko je odgovoran?

Nekoliko fotografija i objava građana na društvenim mrežama ponovno su po...

12.06.2025. u 10:00

Brođani, pripremite cekere! Nove tržnice uskoro kreću s radom!
Radar
Brođani, pripremite cekere! Nove tržnice uskoro kreću s radom!

Grad Slavonski Brod nastavlja ulagati u lokalnu zajednicu i do...

12.06.2025. u 07:56

Komunalac postavlja neobične vreće po gradu – znate li čemu služe?
Radar
Komunalac postavlja neobične vreće po gradu – znate li čemu služe?

SLAVONSKI BROD – Visoke temperature i sušni periodi koji dolaze s l...

11.06.2025. u 16:00

;