Život

Jozefina Birindžić: "S krofnicama samo nježno"

Razgovarali smo s najpopularnijom brodskom kuharicom i gastro blogericom

Autor: 035portal Datum objave: 20.02.2022. u 08:00


Simpatičnu i talentiranu Brođanku Jozefinu Birindžić imali smo priliku upoznati u prošlogodišnjoj sezoni RTL-ovog kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj! na kraju kojega je izašla kao pobjednica. Kulinarstvo je oduvijek bila njezina velika strast pa je odlučila slijediti svoje snove- od nedavno piše recepte za RTL-ovu stranicu „Hrana fina by Jozefina“, a pokrenula je i vlastite kulinarske radionice.


 

- Na radionicama je uvijek živo, veselo i edukativno, a posebno me veseli što se većina polaznika vraća. Termini nisu fiksni jer se nastojim prilagoditi svim zainteresiranima. Trudim se obuhvatiti sva područja kulinarstva, ali i raditi ono što je aktualno za određeno doba godine. Nađe se za svakoga ponešto- od slavonske do dalmatinske kuhinje, ali i jela iz cijeloga svijeta. Ideje prikupljam od pratitelja te ih potom razrađujem i prilagođavam. Polaznici su uglavnom oni koji imaju nekakvo predznanje, ali bi ga htjeli proširiti i naučiti još više, no ima i početnika. Znaju mi doći i parovi i prijatelji, što je odlično jer vidim koliko su ljudi zainteresirani i za takvu vrstu druženja. Na kraju radionice uvijek imamo jednu lijepu večeru, tako da sve što napravimo i pojedemo. Nakon što se dobivene informacije slegnu i polaznici kod kuće isprobaju recepte naučene na radionicama, često mi se jave s povratnim informacijama i slikama- otkriva nam Birindžić.

 

Jozefina piše i objavljuje i na svojoj Facebook stranici Moj Gastro – Za one koji uživaju u hrani, na kojoj se može naći pregršt recepata za profesionalne i amaterske kuhare.


 

- Tu je zastupljeno baš sve- od predjela, glavnih jela, raznih vrsta tijesta, slastica, koktela, smoothija itd. No, uz osobni blog na Facebooku, imam i svoju Instagram stranicu na kojoj svakodnevno objavljujem sve ono što radim, bilo kod kuće ili na radionicama. Također, uz navedeno, RTL mi je dao tu čast da radim blog i za njihovu stranicu pod nazivom Hrana fina by Jozefina.

 

Na pitanje što bi nam preporučila za jedan cjelovit nedjeljni ručak u ovo pokladno vrijeme, odgovara:


 

- Vjerojatno bih krenula s brusketama sa sirnim namazom, zelenim pestom i pečenim grožđem u pećnici s malo maslinovog ulja, nakon kojih bi uslijedila domaća pileća juha s griz noklama. Za glavno jelo uvijek možete ispeći neki dobar komad mesa, u koji ćete nešto urolati, s krumpirima sa strane. Salata je, naravno, dobrodošla. Desert mogu biti kroštule ili fritule, a uz njih bi se lijepo sljubila i neka fina kremica s voćem ili zapečenim ananasom s kuglicom sladoleda. No, volite li više krofne, jedna od „tajni“ koje ovom prilikom moram podijeliti je napraviti mekano tijesto u koje ćete, tek nakon što se dobro izradilo, dodati masnoću. Tijesto se potom nekoliko puta premota, ostavi da naraste te se razvalja, no ne pretanko. S krofnicama samo nježno!

 

Svi zainteresirani za Jozefinine radionice zapratite njezine stranice na društvenim mrežama jer uskoro slijedi najava za nova druženja u ožujku.


Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali
Priče
Brođani su rekli NE – i MIG-ovi su pali

SLAVONSKI BROD, 2. svibnja 2025. – Na današnji dan prije 33 godine,...

02.05.2025. u 20:00

Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?
Radar
Velika akcija u Slavonskom Brodu: Jesu li školski autobusi sigurni za vašu djecu?

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, u suradnji s ins...

02.05.2025. u 18:00

Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu
Događanja
Uz grah, glazbu i sunce: Brođani na Poloju obilježili Praznik rada i obljetnicu "Bljeska"

SLAVONSKI BROD – Iako je prvi svibanj nerijetko rezerviran za političke go...

02.05.2025. u 10:00

Svjetloslikari Bauerovi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Svjetloslikari Bauerovi

Gospođa Ljiljana Puđa iz Slavonskog Broda čuva djelić ostavštine poznate...

01.05.2025. u 20:00

Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!
Radar
Zora koja je promijenila povijest: Bljesak nije bio kraj – bio je početak konačne pobjede!

Okučani, 1. svibnja 2025. Točno trideset godina prošlo je od trenutka ka...

01.05.2025. u 08:00

30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote
Zdravlje
30. travnja – dan kada zahvaljujemo onima koji spašavaju naše živote

Hitna pomoć – ta vječna trka s vremenom – ima svoj dan. Nacionalni d...

30.04.2025. u 20:00

Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!
Savjeti i trikovi
Douglas parfumerija - luksuzna destinacija za sve ljubitelje ljepote otvorena u shopping centru Supernova Colosseum!

Slavonski Brod, 30. travnja 2025. – Douglas, jedan od najprestižnijih lana...

30.04.2025. u 16:00

Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska
Događanja
Grah, glazba i domoljublje: Nova Gradiška spremna za spektakl u čast Bljeska

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turistič...

30.04.2025. u 12:00

Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote
Zdravlje
Brodsko-posavska spremna za zdravstveni iskorak: Stižu vozila koja spašavaju živote

SLAVONSKI BROD – Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske (MIZ) pokrenulo...

30.04.2025. u 08:00

Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!
Radar
Novi apsurd: Više birača nego punoljetnih građana u Hrvatskoj!

Dok broj stanovnika Hrvatske nezaustavljivo pada, broj zaposlenih u javnim i drž...

29.04.2025. u 20:00

30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak
Događanja
30 godina ´Bljeska´ uz Rafale, koncerte i vojnički ručak

Svečano i dostojanstveno obilježit će se jubilarna, 30. obljetnica vojno-redarst...

29.04.2025. u 18:00

Što kažu prognoze za 1. svibnja?
Savjeti i trikovi
Što kažu prognoze za 1. svibnja?

  Bez straha od kiše i s osmijehom na licu – tako će građani...

29.04.2025. u 08:00

Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije
Priče
Senzacija raste: Otkriće kod Rešetara moglo bi promijeniti turističku kartu Slavonije

Nakon ogromnog interesa koji je izazvala naša prva priča o starom groblju...

28.04.2025. u 14:00

Srce zlatne posavske doline
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Srce zlatne posavske doline

- Sinoć se ovdje po prvi puta prikazivao domaći film pod nazivom „Srce zla...

27.04.2025. u 20:00

Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji
Priče
Mali Uskrs na slavonski način: Vjera, obitelj i stari običaji

Bijela nedjelja, poznata i kao Mali Uskrs, obilježava se tjedan dana nakon Uskrs...

27.04.2025. u 08:00

Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!
Savjeti i trikovi
Počinje isplata povrata poreza: Evo koliko novca možete očekivati!

Od 2. svibnja započinje isplata povrata poreza na dohodak za 2024. godinu, a pra...

26.04.2025. u 20:00