Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Jadranska straža na Savi
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Jadranska straža na Savi

  JADRANSKA STRAŽA NA SAVI Na brodskoj Državnoj realnoj gimnaziji postoja...

19.06.2025. u 20:00

Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti
Radar
Počinje najopasniji tjedan za nesavjesne vozače – evo gdje će policija biti

Na području Policijske uprave brodsko-posavske ovog se tjedna, od 16. do 22. lip...

19.06.2025. u 14:00

Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!
Događanja
Tvrđava Brod postaje glavni gastro hotspot Hrvatske!

SLAVONSKI BROD – Nakon prošlogodišnje premijere koja je nadm...

18.06.2025. u 20:00

Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!
Servisne informacije
Sutra staje promet u Brodu – evo gdje i zašto!

Na blagdan Tijelova, u četvrtak 19. lipnja 2025. godine, vjernici diljem Hrvatsk...

18.06.2025. u 18:00

Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti
Zdravlje
Liječnici iz cijele Hrvatske stigli u Strmac – raspravlja se o dostojanstvu i smrti

STRMAC – U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „S...

18.06.2025. u 16:00

700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?
Događanja
700 € za najbolji fiš! Tko će ove godine odnijeti titulu kralja kotlića?

Turistička zajednica područja „Slavonski Brod – Posavina“ pod...

17.06.2025. u 18:00

Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?
Radar
Večer kašnjenja, nervoze i ogorčenih roditelja: Što se dogodilo na kolodvoru?

SLAVONSKI BROD – Putovanje učenika viših razreda Osnovne ško...

17.06.2025. u 16:00

Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte
Priče
Zovu ga ´seksualni mehaničar- Tomislav iz Bukovlja popravlja kad zakaže ispod plahte

BUKOVLJE – Na brdu iznad Bukovlja, u kući s pogledom na slavonske ravnic...

17.06.2025. u 10:00

Glogovica nam je bila naj!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Glogovica nam je bila naj!

Ako je ljeti vodostaj dozvoljavao, na pojedinim proširenjima korita moglo...

15.06.2025. u 20:00

Prostitucija na klik? U Brodu sve češća praksa!
Radar
Prostitucija na klik? U Brodu sve češća praksa!

Slavonski Brod – Iako se često smatra da je prostitucija stvar velikih gra...

15.06.2025. u 11:00

Novi porez, stari porok: Cigarete opet udaraju po džepu
Radar
Novi porez, stari porok: Cigarete opet udaraju po džepu

– Od početka srpnja pušače u Hrvatskoj očekuje novi financijski uda...

14.06.2025. u 20:00

Noćna racija: Policija na svim cestama
Radar
Noćna racija: Policija na svim cestama

Policijska uprava brodsko-posavska, u suradnji s Policijskom upravom osječko-bar...

14.06.2025. u 17:00

Pošta upozorava: Ova poruka vas može koštati cijele plaće
Savjeti i trikovi
Pošta upozorava: Ova poruka vas može koštati cijele plaće

Hrvatska pošta izdala je službeno upozorenje građanima zbog širenj...

14.06.2025. u 14:00

Jesu li škole i sustav zakazali? Panel otkrio bolnu istinu
Radar
Jesu li škole i sustav zakazali? Panel otkrio bolnu istinu

SLAVONSKI BROD – U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, ju...

14.06.2025. u 11:00

Otvoreni vanjski bazeni u Slavonskom Brodu
Zabava
Otvoreni vanjski bazeni u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod – Ljeto može početi! Danas, u petak 13. lipnja 2025., služb...

13.06.2025. u 10:00

Odmorište ili postapokaliptična kulisa? Pogledajte Migalovce danas
Priče
Odmorište ili postapokaliptična kulisa? Pogledajte Migalovce danas

Ponukani nedavnim tekstom objavljenim na portalu SBPozitivno, odlučili smo se os...

12.06.2025. u 20:00

;