Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…
Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…
.jpg)
Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)
KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR
trajanje pripreme 45 min.
POTREBNO:
1000g(1kg) kelja pupčara
2 mrkve
2 stabljike celera
50g korijena celera
2 crvena luka
3-5 režnjeva češnjaka
400ml pilećeg temeljca
400g pileća prsa(kockice)
60g slanine
2 žlice domaćeg kečapa
1 žlica šećera
1 žlica brašna(vrhom)
biber u zrnu i mljeveni
mažuran
majčina dušica
vegeta
sol
maslinovo ulje
.jpg)
NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.
Slanine možete staviti više ili manje.
Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.
Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete
Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).
PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.
Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.
.jpg)
Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.
Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.
Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.
Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.
.jpg)
Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.
Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji
Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.
Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!
pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina
Kraj rujna donio je novu sliku financijskog stanja hrvatskih kućanstava. Prema p...
04.11.2025. u 15:00
Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...
03.11.2025. u 17:30
Nakon svečane svjetske premijere pred prepunom osječkom dvoranom Gradski vrt, fi...
03.11.2025. u 12:30
Kiša koja je jutros pala donijela je onaj poznati studeni u...
03.11.2025. u 07:50
PRIČA UZ LIJEPU PEĆ (III.) Još nas jedna dogodovš...
02.11.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Nakon jučerašnje vijesti o smrti Dalibora (Dade) &...
02.11.2025. u 12:00
Igor Đaković, dugogodišnji službeni zastupnik i likvidator Škole n...
02.11.2025. u 08:21
SLAVONSKI BROD – Prvi dan studenoga ponovno je donio važnu obavezu za sve...
02.11.2025. u 08:00
Vilim Ditrich, zaljubljen „preko ušiju“ u lijepu crnku Mariju...
01.11.2025. u 20:00
Uoči blagdana Svih svetih, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu jučer je održa...
01.11.2025. u 12:00
Porezna uprava objavila je nove liste poreznih dužnika u Hrvatskoj. U fokusu jav...
01.11.2025. u 07:10
U kavani hotela Park, bez velike pompe i bez stvaranja distance između „fi...
31.10.2025. u 17:17
Nakon što je Državni inspektorat potvrdio kako je na maloprodajnom mjestu...
31.10.2025. u 11:33
Računalne prijevare nisu novost, ali s razvojem tehnologije prevaranti postaju s...
31.10.2025. u 10:00
Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio je izlijevanje goriva Eurodiesel...
31.10.2025. u 07:30
Povodom blagdana Svih svetih, kada veliki broj građana posjećuje posljednja poči...
30.10.2025. u 20:00